Coroane zirconiu

Zirconiul in stomatologie. Lucrari dentare din zirconiu

Zirconiul este un material care a aparut recent si a revolutionat stomatologia. Datorita proprietatilor exceptionale, acesta poate fi folosit in mai multe scopuri. Pentru prelucrare, este nevoie de sisteme computerizate extrem de sofisticate.
Zirconiul este un un material ceramic de culoare alba care se prezinta sub forma de blocuri de diverse forme si marimi. In stomatologie nu se foloseste zirconiul pur, ci o combinatie chimica a acestuia numita oxid de zirconium

Utilizarile zirconiului in stomatologie

Scheletul de sustinere al lucrarilor ceramice. Este cea mai importanta utilizare a zirconiului. Lucrarile cu schelet de sustinere din zirconiu vor avea o rezistenta si o estetica deosebita, putandu-se confectiona atat coroane dentare simple cat si punti intinse.
Lucrari protetice integral din zirconiu. In anumite cazuri, mai ales pe dintii din spate, se pot executa coroane sau punti dentare din zirconiu, fara strat ceramic. Acestea vor avea o culoare alba, pastrand toate avantajele zirconiului.
Implanturi dentare. Nu tot implantul va fi confectionat din zirconiu ci doar bontul artificial, adica partea implantului peste care va fi realizata lucrarea protetica. Pentru a obtine cele mai bune rezultate estetice, se recomanda ca peste implanturile dentare din zirconiu sa se execute lucrari protetice tot din zirconiu.

Prelucrarea zirconiului

Zirconiu se prelucreaza exclusiv prin frezare computerizata, fiind necesare aparate sofisticate de o inalta precizie. Etapele realizarii scheletului de zirconiu implica mult mai putin participarea tehnicianului dentar, majoritatea fazelor realizandu-se cu ajutorul sistemelor automatizate.
Sistemele CAD/CAM
Sunt sisteme extrem de evoluate cu ajutorul carora se pot realiza atat lucrari de zirconiu cat si lucrari integral ceramice. Sunt formate, in mare, din 2 parti.
Scanerul : este un sistem computerizat care realizeaza imagini 3D a amprentei dentare sau a modelului de gips. Dupa inregistrarea acestor imagini, calculatorul poate proiecta a varietate mare de lucrari dentare : de la coroane unice pana la punti dentare complexe. Aparatul foloseste o tehnologie asemanatoare cu cea din industria aeronautica. Precizia proiectarii este extrem de ridicata, sistemul avand o marja de eroare de sub 20 de microni. Dupa proiectare, computerul trimite datele masinii de frezat. Masina de frezat : este sistemul care executa frezarea blocurilor de zirconiu conform informatiilor primite de la computer. Foloseste freze speciale cu o precizie desavarsita.

Confectionarea scheletului de zirconiu

• Dupa incheierea prepararii dintilor prin slefuire, se ia o amprenta totala a arcadelor dentare.
• Se toarna modelele de gips, apoi se plaseaza modelele sau amprenta in scanerul computerizat. Acesta va crea o imagine tridimensionala a cazului protetic.
• Se introduc datele specifice cazului clinic in calculator. Acesta va proiecta lucrarea si va trimite informatiile masinii de frezat.
• Masina de frezat va executa scheletul lucrarii taind din blocurile de zirconiu. Precizia este desavarsita.
• Dupa frezare, scheletul de zirconiu se introduce intr-un cuptor special la temperaturi de peste 1500 grade Celsius timp de 6-7 ore. Aceasta operatiune se numeste sinterizare si are scopul de a creste rezistenta zirconiului la rupere si tractiune.
Dupa finalizare, scheletul se trimite la cabinetul stomatologic pentru proba. Daca lucrarile vor fi realizate integral din zirconiu, sistemul CAD/CAM va fi programat in executia definitiva a lucrarii.
Bonturile artificiale folosite la implanturile dentare sunt prefabricate, venind in seturi de diverse forme si marimi.

Cluj-Napoca, Str. Fabricii nr. 2, Sc IV, Ap. 99 – 100

  • Email: info@dentosanmed.ro
  • Mobil: 0733 974 497
  • Tel: 0264 447 906

Abonare newsletter

Fiti primii care afla noutatile si promotiile noastre!

Parteneri

banner_starbt.jpg
logo-blitz2-ro-vara.png
© Copyright 2017. All Rights Reserved Powered by WD21