Coroane dentare

Coroanele dentare sunt lucrări protetice care acoperă sau învelesc partea vizibilă a unui dinte.

Zirconiul în stomatologie. Coroane / lucrări dentare din zirconiu.

Zirconiul este un material care a apărut recent și a revoluționat stomatologia. Datorită proprietăților excepționale, acesta poate fi folosit în mai multe scopuri. Pentru prelucrare, este nevoie de sisteme computerizate extrem de sofisticate.

Zirconiul este un un material ceramic de culoare albă care se prezintă sub formă de blocuri de diverse forme și mărimi. În stomatologie nu se folosește zirconiul pur, ci o combinație chimică a acestuia numită oxid de zirconiu.


coroane dentare zirconiu Cluj

Utilizările zirconiului în stomatologie

Scheletul de susținere al lucrărilor ceramice. Este cea mai importantă utilizare a zirconiului. Lucrările cu schelet de susținere din zirconiu vor avea o rezistență și o estetică deosebită, putându-se confecționa atât coroane dentare simple cât și punți întinse.

Lucrări protetice integral din zirconiu

În anumite cazuri, mai ales pe dinții din spate, se pot executa coroane sau punți dentare din zirconiu integral, fără strat ceramic. Acestea vor avea o culoare albă, păstrând toate avantajele zirconiului.

Implanturi dentare

Nu tot implantul va fi confecționat din zirconiu ci doar bontul artificial, adică partea implantului peste care va fi realizată lucrarea protetică. Pentru a obține cele mai bune rezultate estetice, se recomandă ca peste implanturile dentare din zirconiu să se execute lucrări protetice tot din zirconiu.


Prelucrarea zirconiului

Zirconiu se prelucrează exclusiv prin frezare computerizată, fiind necesare aparate sofisticate de o înaltă precizie. Etapele realizării scheletului de zirconiu implică mult mai puțin participarea tehnicianului dentar, majoritatea fazelor realizându-se cu ajutorul sistemelor automatizate.

Sistemele CAD/CAM

Sunt sisteme extrem de evoluate cu ajutorul cărora se pot realiza atât lucrări de zirconiu cât și lucrări integral ceramice. Sunt formate, în mare, din 2 părți. Scanerul: este un sistem computerizat care realizează imagini 3D a amprentei dentare sau a modelului de gips. După înregistrarea acestor imagini, calculatorul poate proiecta o varietate mare de lucrări dentare: de la coroane unice până la punți dentare complexe. Aparatul folosește o tehnologie asemănătoare cu cea din industria aeronautică. Precizia proiectării este extrem de ridicată, sistemul având o marjă de eroare de sub 20 de microni. După proiectare, computerul trimite datele mașinii de frezat. Mașina de frezat: este sistemul care execută frezarea blocurilor de zirconiu conform informațiilor primite de la computer. Folosește freze speciale cu o precizie desăvârșită.

Confecționarea scheletului de zirconiu

• După încheierea preparării dinților prin șlefuire, se ia o amprentă totală a arcadelor dentare;
• Se toarnă modelele de gips, apoi se plasează modelele sau amprenta în scanerul computerizat. Acesta va crea o imagine tridimensională a cazului protetic;
• Se introduc datele specifice cazului clinic în calculator. Acesta va proiecta lucrarea și va trimite informațiile mașinii de frezat;
• Mașina de frezat va executa scheletul lucrării tăind din blocurile de zirconiu. Precizia este desăvârșită.
• După frezare, scheletul de zirconiu se introduce într-un cuptor special la temperaturi de peste 1500 grade Celsius timp de 6-7 ore. Această operațiune se numește sinterizare și are scopul de a crește rezistența zirconiului la rupere și tracțiune.
După finalizare, scheletul se trimite la cabinetul stomatologic pentru probă. Dacă lucrările vor fi realizate integral din zirconiu, sistemul CAD/CAM va fi programat în execuția definitivă a lucrării.
Bonturile artificiale folosite la implanturile dentare sunt prefabricate, venind în seturi de diverse forme și mărimi.


  • Când aveți nevoie de coroane dentare?
  • Care este durata de viață a unei coroane dentare?
Când aveți nevoie de coroane dentare?
O coroană dentară poate fi necesară în una din următoarele situații: 1. pentru a proteja un dinte devital predispus la fractură sau pentru a susține părți ale unui dinte fracturat 2. pentru a restaura un dinte fracturat peste un dispozitiv coronoradicular cimentat în rădăcină sau un dinte foarte “tocit”/abrazat; 3. pentru a acoperi și sprijini un dinte cu o obturație mare atunci când nu mai există foarte mult din structura dintelui original și nu mai poate oferi sprijin suficient; 4. pentru a susține o punte dentară; 5. pentru a acoperi dinții deformați sau decolorați când nu există indicație de fațetă dentară; 6. pentru a acoperi un implant dentar.
Care este durata de viață a unei coroane dentare?

Coroanele dentare nu sunt destinate să dureze pentru totdeauna, dar dacă sunteți dispus să vă dedicați timp în fiecare zi pentru igienizarea optimă a dinților, coroana ar trebui sa reziste aproximativ 10 ani sau chiar mai mult. De asemenea, acest aspect este condiționat și de modul în care medicul fixează coroana (o coroană fixată necorespunzător poate conduce la acumularea de bacterii și la crearea de carii secundare) și de cât de sănătoasă este structura osoasă de susținere.


logo Dentosan Med - clinica stomatologica, WEB

Clinică stomatologică în Cluj-Napoca, înființată în 2003 de către dr. Anton Balog și dr. Cristiana Balog. Clinica oferă tratamente dentare complete la cele mai înalte standarde.

Operated by Dental Marketing. Toate drepturile rezervate.

ro_RORO