Obturații dentare

Cariile reprezintă distrugerea țesutului dur dentar, cauzată de bacteriile care locuiesc în cavitatea bucală.

Tratamente carii dentare, Cluj

În general, tratamentul precoce al leziunilor carioase este mai puțin costisitor decât tratamentul unei leziuni carioase extinse, neglijate până în momentul în care durerea ne aduce în cabinetul stomatologic.

Tratamentul unei carii dentare simple presupune curățarea țesutului dentar necrozat și refacerea morfo-funcțională a dintelui în cauză din materiale fizionomice, într-o culoare asemănătoare restului suprafeței dentare, printr-o obturație.


clinica stomatologica Cluj - stomatologie Cluj - Dentosan Med

În cabinetul nostru, Dentosan Med, folosim materiale compozite de ultimă generație, adecvate fiecărui caz în parte. În cazul unor pierderi mari de substanță dură dentară (>40% din volumul coronar), va trebui să recurgem la refacerea coroanei dentare printr-un inlay (ceramic sau compozit). Chiar dacă un astfel de tratament este mai costisitor decât o obturație simplă, închiderea marginală, stabilitatea coloristică îl fac indispensabil în tratamentul acestui tip de leziuni carioase. Dacă distrucția coronară este de și mai mari dimensiuni vom aplica o coroană de înveliș, refacerea prin obturație dentară neputând asigura rezistență și stabilitate în timp.

De multe ori însă ne confruntăm cu o problemă și mai importantă. Unele procese carioase neglijate mult timp evoluează spre camera pulpară, cauzând dureri dentare și obligând la tratament endodontic, urmat apoi de reconstrucția dintelui printr-o metodă potrivită cazului clinic. În zilele noastre, evoluția tehnologică permite utilizarea de materiale de cea mai bună calitate, rezistente în timp și adaptate la nuanța naturală a dintelui, precum și metode care nu mai implică durere.

Obturațiile cu compozit reprezintă soluția cel mai des utilizată. Acestea au cunoscut o evoluție impresionantă de-a lungul timpului, în prezent existând materiale care pot imita exact aspectul dintelui și care asigură o protecție de lungă durată. După curățarea cavității de orice urmă de carie și aplicarea tratamentului se adaugă materialul compozit pe care medicul stomatolog îl va modela pentru a da un aspect cât mai natural al dintelui.


Compozitul înlocuiește tot mai mult vechiul amalgam, un material de culoare gri metalic, care conține mercur. Amalgamul este dur și rezistă în timp, dar foarte neatractiv din cauza culorii sale și a conținutului de mercur. O altă problemă a amalgamului este faptul că acesta se extinde și se contractă din cauza schimbărilor de temperatură, unele persoane considerând ca acest lucru poate conduce la dezvoltarea de fisuri și fracturi dentare. De aceea, tot mai multe persoane aleg să își înlocuiască plombele realizate din amalgam cu cele din compozit, mult mai estetice.

  • Ce este caria dentară?
  • Cât rezistă o plombă?
  • E normal să doară locul după obturație?
Ce este caria dentară?

Caria dentară este un proces distructiv cronic al ţesuturilor dure ale dintelui, fără caracter inflamator, producând necroza şi distrucţia acestora, urmate de cavitaţie coronară sau radiculară. Caria se dezvoltă numai pe dinţii în contact cu mediul bucal şi niciodată pe dinţii complet incluşi sau foarte bine izolaţi de mediul bucal.

Cât rezistă o plombă?

În medie, o plombă poate rezista până la 6-8 ani. Recomandăm ca în această perioadă să se efectueze însă controale periodice și să se mențină o igienă orală potrivită.

Dacă vă regăsiți în această situație mergeți cât mai rapid la medicul stomatolog. Cauzele pot fi: scrâșnirea dinților, salivația abundentă, fie o carie prea mare care nu permite o bună aderentă a materialului, fie o plomba veche a cărei structură s-a degradat.

E normal să doară locul după obturație?
Da, este normal dacă ne referim la o sensibilitate moderată care ne permite păstrarea activităților zilnice obișnuite. Durerea persistentă și intensă impune consultul unui medic stomatolog. La nevoie se poate aplica în ziua efectuării plombei un medicament împotriva durerii.


logo Dentosan Med - clinica stomatologica, WEB

Clinică stomatologică în Cluj-Napoca, înființată în 2003 de către dr. Anton Balog și dr. Cristiana Balog. Clinica oferă tratamente dentare complete la cele mai înalte standarde.

Operated by Dental Marketing. Toate drepturile rezervate.

ro_RORO