Stomatologie pediatrică
Pedodonție / stomtologie copii Cluj
Pedodonția sau stomatologia pediatrică se ocupă de tratamentul afecțiunilor dentare la copii atât în dentiția temporară cât și în cea mixtă când încep să erupă dinții permanenți. În timpul etapei de înlocuire a dinților de lapte cu dinți permanenți (5-11 ani) sunt necesare îngrijiri speciale ale dinților care să permită o dezvoltare normală a aparatului dent-omaxilar și să evite apariția unor potențiale afecțiuni ale dentiției permanente.
Ce oferă clinica dentară Dentosan Med special pentru copii?
- servicii individualizate de consiliere privind folosirea mijloacelor de igienizare la copii (instruire cu privire la folosirea tehnicilor corecte de periaj, alegerea periuței și a pastelor de dinți);
- tratamente pentru prevenirea apariției cariilor dentare (fluorizări topice și sigilări dentare);
- tratamente pentru rezolvarea cariilor dentare și a complicațiilor acestora.
În Cabinetul Dentosan Med tratamentele se desfășoară într-un cadru prietenos, cu multă răbdare și înțelegere pentru micii pacienți.
- La ce vârstă trebuie introdus periajul dentar la copii?
- În ce perioada a zilei este recomandat periajul?
- Sănătatea dinților copilului meu este afectată de dietă?
În mod normal dinții micuțului trebuie periați de 2 ori pe zi, dimineața și seara, dar uneori mămicile dimineața când prichindeii sunt somnoroși sar peste spălatul pe dinți. De aceea seara este obligatoriu periajul dentar. Sfatul meu este, și nu doar ca medic dentist și ca mama a 2 copii, să periați dinții copilului înainte de ultima masă. Vă spun și de ce: regula se aplică pentru micuții de până în 2 ani, deoarece cu siguranță ultima masă este formată din alimentație la sân, formula de lapte sau preparate pe bază de formulă de lapte și cereale. Toate acestea sunt produse foarte aderente la suprafața dentară, favorizând apariția proceselor carioase.
Răspunsul este un categoric DA. Cel mai bine este să se evite dulciurile, mâncărurile lipicioase și gustările dintre mese sau să fie urmate și de un periaj corect. Fructele, legumele și brânza sunt exemple de alimente care nu afectează dinții într-o mare măsură.
Biberoanele pot crea probleme deoarece lichidul din sticlă stă prea mult în contact cu dinții iar zahărul din ele poate duce la probleme dentare. Poate apărea așa numita „carie de biberon”. Cu cât copilul este învățat mai repede să bea din cană cu atât este mai bine pentru el și pentru dantura lui.