Tratamente endodontice

Dacă o simplă carie dentară nu este tratată la timp, se ajunge ca aceasta să avanseze așa de mult încât să infecteze pulpa dentară (nervul). Acest fenomen are ca rezultat provocarea durerilor dentare de multe ori insuportabile.

Tratamente de canal la microscop, Cluj

Când un dinte este rupt sau are o cavitate profundă, bacteriile pot invada provocând o infecție în interiorul dintelui. Dacă este lăsată netratată, infecția poate evolua spre un abces. În cazul în care țesutul infectat nu este eliminat, poate apărea durerea și apare umflarea. Acest lucru nu poate afecta numai dintele implicat dar poate evolua spre mandibulă și apoi către alte părți din organism, ducând la afectarea stării generale de sănătate. Fără un tratament adecvat de cele mai multe ori se ajunge în situația în care este necesar ca dintele să fie eliminat.

În urma acestora, deseori pacienții solicită extracția dintelui în cauză, fără a ține cont de consecințele pe care le implică pierderea chiar și doar a unui singur dinte.

Tratamentul endodontic, cunoscut mai ales ca și tratamentul efectuat pe canal, este un tratament al dintelui care vizează înlăturarea infecției precum și protejarea dintelui de infecții ulterioare.

Printr-un tratament corespunzător al canalelor radiculare (tratament endodontic), dintele afectat poate fi salvat și apoi restaurat prin mai multe metode, în funcție de gradul de distrucție coronară provocat de procesul carios.


tratamente de canal Cluj-Napoca

Dinții care necesită tratament endodontic nu sunt întotdeauna dureroși. Cu toate acestea, există semne care să-ți arate că s-ar putea să fie nevoie de o obturație de canal. Aceste semne includ:

  • Durere severă de dinți;
  • Durere la mestecat sau la aplicarea de presiune
  • Sensibilitate prelungită la căldură sau frig
  • Apariția unor pete închise la culoare pe dinți
  • Umflare și sensibilitate la nivelul gingiei din apropiere.

Majoritatea dinților pot fi salvați prin tratament endodontic, dar extracția dentară poate fi necesară în cazul în care:

  • Rădăcinile sunt grav fracturate;
  • Dintele nu are suport osos adecvat;
  • Dintele nu mai poate fi restaurat;
  • Canale dentare sunt inaccesibile.

Tratamentul endodontic este destinat să ajute la salvarea de la extracție a dintelui dumneavoastră. Dinții lipsă vă pot afecta capacitatea de a mușca și a mesteca, pot cauza celorlalți dinți sănătoși probleme care să ducă ulterior la extracția lor și pot avea un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră generale. Prin alegerea unui tratament endodontic, alegeți să păstrați un zâmbet frumos și sănătos pentru anii care vor veni.

Prin tratament endodontic se completează conținutul canalelor radiculare cu diferite materiale care au rolul de a menține dintele asimptomatic, nedureros pe arcada și folosit prin reconstrucții la refacerea funcțiilor aparatului dento-maxilar.



  • Când am nevoie de un tratament de canal?
  • Care sunt obiectivele tratamentului de canal radicular?
  • Poate fi înlocuit tratamentul de canal prin tratament antibiotic?
Când am nevoie de un tratament de canal?
În cele mai multe cazuri tratamentul endodontic este necesar ca urmare a trei mari motive:
  • infectarea pulpei dentare printr-o carie dentară, care poate penetra țesuturile dure dentare pana la nivelul camerei pulpare;
  • interesarea conținutului camerei pulpare printr-un traumatism dentar: ex: fractură dentară primară accidentală sau secundară altor tratamente odontale sau protetice necorespunzătoare;
  • în scop terapeutic: de multe ori datorită migrărilor dentare, pentru a folosi dinții respectivi ca stâlpi într-o lucrare protetică este nevoie de o șlefuire intempestivă a țesuturilor dentare, șlefuire care duce la deschiderea camerei pulpare și implicit la tratamentul endodontic. Dinții care necesită tratament endodontic nu sunt întotdeauna dureroși. Cu toate acestea, există semne care să-ți arate ca s-ar putea să fie nevoie de o obturație de canal. Aceste semne includ:
  • Durere severă de dinți;
  • Durere la mestecat sau la aplicarea de presiune;
  • Sensibilitate prelungită la căldură sau frig;
  • Apariția unor pete închise la culoare pe dinți;
  • Umflare și sensibilitate la nivelul gingiei din apropiere.
Care sunt obiectivele tratamentului de canal radicular?

Dintele prezintă în interiorul canalelor radiculare un țesut vascular și nervos (nervul), care asigură aportul de substanțe nutritive. Atunci când are loc inflamarea sau infectarea acestui țesut, este necesară îndepărtarea lui. Tratamentul de canal implică de la una la mai multe vizite în cabinetul stomatologic.

Tratamentul de canal constă în eliminarea nervului din canalele rădăcinilor, urmat de dezinfecție și sterilizare la acest nivel precum și obturarea (umplerea) acestora cu materiale speciale, care asigură sigilarea și impiedică infecția. Inițial, acest tratament este realizat pentru a îndepărta durerea și a a preveni sau trata infecția. Aceasta intervenție este necesară pentru a evita și formarea unui abces, a unei zone inflamate, în care se colectează puroi și care poate provocă tumefierea țesuturilor din jurul dintelui alături de celelalte semen celsiene de inflamație. Simptomele unui abces pot varia de la durere surdă la durere severă și la sensibilitatea dintelui atunci când muscați. Dacă nu se acționează infecția se va răspândi, ceea ce poate conduce în ultimă instanță la extracția dintelui și înlocuirea acestuia cu o lucrare dentară.
Tratamentul endodontic este destinat să ajute la salvarea de la extracție a dintelui dumneavoastră. Dinții lipsă va pot afecta capacitatea de a mușca și de a mesteca, precum și aspectul fizionomic, pot cauza celorlalți dinți sănătoși probleme care să ducă ulterior la extracția lor și pot avea un impact negativ asupra sănătății dumneavoastră generale. Prin alegerea unui tratament endodontic, alegeți să păstrați un zâmbet frumos și sănătos pentru anii care vor veni. Acest lucru nu poate afecta numai dintele implicat dar poate evolua spre osul maxilar sau mandibular și apoi către alte structuri anatomice (sinusuri – sinuzită maxilară, loji superficiale sau profunde – abcese, flegmoane), ducând și la afectarea stării generale de sănătate a organismului (boala de focar, endocardită bacteriană, septicemie).

Poate fi înlocuit tratamentul de canal prin tratament antibiotic?
Nu! Infecția din interiorul dintelui nu răspunde la tratamentul antibiotic deoarece dintele (structurile sale dure) restricționează cantitatea de sânge care ajunge în zonă și deci, cantitatea de antibiotic. Astfel, antibioticele nu ajung în cantitate suficientă în zona infectată și nu pot acționa. De asemenea, tot datorită fluxului sanguin scăzut din zona pulpei dentare și capacitatea de autorepărare a acesteia este atenuată.

logo Dentosan Med - clinica stomatologica, WEB

Clinică stomatologică în Cluj-Napoca, înființată în 2003 de către dr. Anton Balog și dr. Cristiana Balog. Clinica oferă tratamente dentare complete la cele mai înalte standarde.

Operated by Dental Marketing. Toate drepturile rezervate.

ro_RORO