Aparate dentare
Tratamente ortodontice Cluj
Tratamentul ortodontic poate fi realizat cu succes la orice vârstă. În ultimii ani, numărul de pacienți adulți a crescut considerabil. Țesuturile implicate în deplasarea dentară sunt aceleași atât la copil, cât și la adult, dar lipsa creșterii oaselor maxilare la adult limitează tratamentul ortodontic. Starea de sănătate a dinților și a structurilor de sprijin al acestora (parodonțiul), precum și sănătatea musculaturii și a articulației temporo-mandibulare pot influența tratamentul ortodontic și invers, tratamentul ortodontic poate ameliora sau trata în totalitate suferințele dentare, parodontale, musculare și articulare.
Din punct de vedere al tratamentului ortodontic, adulții se pot încadra în 2 categorii:
- 1 Adulții tineri, care și-au dorit tratament ortodontic în trecut, dar nu au putut beneficia de acesta din varii motive. În acest caz, scopul tratamentului ortodontic este îmbunătățirea calității vieții prin îmbunătățirea aspectului estetic și funcțional.
- Adulții care necesită tratament ortodontic ca parte a unui plan de tratament stomatologic mai complex. În acest caz, scopul tratamentului ortodontic este asigurarea condițiilor pentru realizarea tratamentelor parodontale, restaurative protetice sau implanto-protetice.
Spațiile dintre dinți, înghesuirile dentare, protruzia (poziția prea “în față” a dinților frontali) / retruzia (pozitia prea “în spate” a dinților frontali), ocluzia adâncă (supraacoperirea exagerata a dinților frontali) / deschisă (lipsa de contact în sens vertical a dinților), ocluzia (“mușcătura”) inversă, bascularea dinților spre zonele vecine edentate (după o extracție veche) – toate acestea pot fi corectate la adult prin tratament ortodontic.
Lăsate netratate, malocluziile la adult pot avea chiar efecte dăunătoare asupra stării generale de sănătate (probleme digestive, respiratorii, musculare, posturale), pot determina defecte de vorbire, chiar și tulburări psihologice și emoționale, complexe de inferioritate.
Un aspect fizic plăcut este esențial pentru creșterea încrederii și respectului de sine și astfel pentru îmbunătățirea calității vieții.
Tratamentul ortodontic la adult este de 2 tipuri:
- Tratament de camuflaj al anomaliei dento-maxilare, care constă în deplasări dentare încât poziția acestora să compenseze dezechilibrul bazelor osoase maxilare.
- În cazuri mai grave – tratament complex ortodontico-chirurgical, care constă în reechilibrarea oaselor maxilare prin deplasarea chirurgicală a bazelor osoase.